Alle blogs

Buitengewoon effectieve boa’s met e-learning

8 juni 2023 Partnership
Boa's blog

Foto: links Anice Hagui

 

Anice Hagui werkt al 14 jaar in het boa- en veiligheidsdomein: 10 jaar lang als boa, 4 jaar als coördinator en sinds kort als teammanager. Met SEP en Bicker & Bloys werkt hij aan een nieuwe leerlijn waarmee Boa’s hun werk nog beter kunnen doen. In die training staan praktijkcasussen centraal. De ruime ervaring van Anice levert waardevolle leerstof op die goed bij de doelgroep past. Extra leuk: Anice speelt de hoofdrol in de casusvideo’s die in de e-learning zijn opgenomen. 

Elke keer weer zijn we onder de indruk van zijn positiviteit en passie voor het vakgebied. Anice vertelt:

Steeds meer taken voor boa’s

Boa’s zijn verbinders. Kijk maar naar alle ketenpartners waarmee ze samenwerken. Als boa verbind je de gemeentelijke organisatie met de straat. En je werkt samen met externe collega’s: politie, brandweer, welzijnsorganisaties, woningcorporaties. Dat vraagt veel persoonlijke vaardigheden, energie en inzicht. 

Daarnaast groeit het takenpakket van boa’s snel door. Veiligheid en leefbaarheid rusten steeds meer op hun schouders. Dat maakt het vak uitdagend en van grote betekenis voor de maatschappij. Maar het vraagt ook heel veel van je. Hoe kun je je als boa handhaven in zo’n dynamisch werkveld?

Zelfvertrouwen kun je trainen

Om je werk goed te kunnen doen heb je vaardigheden nodig. Een geslaagde boa is iemand die gelukkig is, plezier heeft in zijn werk, en positiviteit en zelfvertrouwen uitstraalt. Zelfvertrouwen krijg je natuurlijk door ervaring, maar ook door gerichte training en doorontwikkeling. Ik merk steeds meer dat de kennis uit je basisopleiding niet voldoende is.

Vul basiskennis aan met gedragsvaardigheden

Die basiskennis is onmisbaar, begrijp me niet verkeerd. Maar dit werk vraagt ook om gedragsvaardigheden: helder communiceren, gesprekstechnieken, een open houding… Kortom: een stukje persoonlijkheid. Vooral die gedragsvaardigheden moet je continu blijven trainen. Komen die gedragsvaardigheden en basiskennis samen? Dan heb je een echte professional. En dat is precies mijn doel, daar streef ik naar als teammanager.

Geef boa’s ontwikkelkansen

Een goede leidinggevende kent de kwaliteiten van zijn medewerkers. Die informatie krijg je vooral door te observeren. Maar je kunt het ook op andere manieren ophalen, door vaardigheden en ontwikkelingspunten te monitoren. Met die kennis over hun kwaliteiten en vaardigheden kun je mensen gericht helpen in hun ontwikkeling. Je kunt evaluatiegesprekken en persoonlijke gesprekken voeren waarin je verbeter- en ontwikkelpunten bespreekbaar maakt. En dan kun je extra trainingen aanbieden.

Het is belangrijk dat je boa’s de kans geeft om zich te ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld door ruimte te maken voor zelfreflectie. En door ze de kans te geven om met praktijkgerichte e-learning aan hun persoonlijke vaardigheden te werken.

mockup boa's leerlijn

Leerlijn voor élke boa

Boa’s trainen zodat ze hun werk nóg beter en met meer zelfvertrouwen, overtuiging en plezier kunnen doen – dat is het doel van de nieuwe e-learning. De leerlijn (De boa 2.0) ondersteunt boa’s en hun leidinggevenden in permanente educatie en aantoonbaar opleiden. De trainingen focussen op gedragsvaardigheden, en zijn toegankelijk vormgegeven met praktijkcasussen en video’s.

Als teamleider kun je met deze leerlijn de vaardigheden en ontwikkelpunten van je team monitoren. En je brengt boa’s in positie om gericht aan de slag te gaan met hun eigen doorontwikkeling, terwijl ze zelf hun leertempo en leermomenten bepalen.

Training voor élke ambtenaar

Echte samenwerking komt van twee kanten. Daarom is er ook een module voor élke ambtenaar. Met kennis over het werk van de boa’s, de verschillende onderdelen van hun werk en vooral: het belang van een goede samenwerking tussen boa en gemeente. De training is te combineren met e-learning over Integriteit, Ondermijning, Sociale veiligheid, en Diversiteit & inclusiviteit.

Anice in actie zien?

Vraag een demo aan en zie hoe hij een situatie aanpakt waarin een mevrouw een vuilniszak naast de container neerzet.