Alle blogs

E-learning WOZ: het fundament voor je examen

28 april 2023 Partnership
Blog WOZ leerlijnen

Samenwerking SEP en Academie Lokale Belastingen

SEP heeft samen met de Academie Lokale Belastingen twee volledige leerlijnen ontwikkeld op het vakgebied van de WOZ. Met de leerlijnen WOZ-medewerker en WOZ-taxateur woningen leer je volgens de normen van de Waarderingskamer alles over het vak.

Ronald Mols is fiscaal-juridisch adviseur bij de Van den Bosch & Partners en bij dochteronderneming de Academie Lokale Belastingen is hij WOZ-docent. Hij is blij met de e-learning en ziet dat de leerlijnen een succesvolle voorbereiding voor het SVM Nivo-examen zijn. Hij schreef over de e-learning en zijn ervaringen daarmee dit blog.

Leren tijdens corona en daarna

WOZ-opleidingen zijn ons niet vreemd. Al ruim 20 jaar hebben we WOZ-opleidingen op het programma staan. Natuurlijk volgen we de ontwikkelingen op de voet en houden we de opleidingsbehoefte in de gaten. We bewegen mee met de ontwikkeling in het vakgebied. In 2019 hebben we daarom – gelijk de rollen die de Waarderingskamer toen omschreef – diverse WOZ-opleidingen ontwikkeld. In eerste instantie werden die klassikaal gegeven, maar samen met SEP hebben we ook een e-learningtraining opgezet. In 2020 startte de eerste cursist. Op dat moment woedde de coronapandemie hevig. We waren blij dat we onze cursisten ook een e-learningtraining konden bieden. Cursisten konden zo leren op een zelfgekozen tijdstip en plaats, op een leuke en interactieve manier.

Het didactisch model van de e-learning van SEP is gebaseerd op het principe dat herhaling de kracht van leren is en dat het leren op tijd en vanuit intrinsieke motivatie plaatsvindt. Dat betekent serieus leren, maar ook met plezier en een beetje humor. En de leerstof moet aansluiten bij de situatie van de medewerker. Ik denk dat we daarin zijn geslaagd. 

We werkten tijdens de ontwikkeling van de eerste leerlijn prettig samen met SEP. Toen de basisopleiding WOZ-medewerker op poten stond, hebben we daarom ook een specialisatietraining ontwikkeld: WOZ-taxateur woningen. Ook deze wordt inmiddels veel gebruikt.

E-learning als voorbereiding op het SVM Nivo-examen

De WOZ-leerlijnen zijn ontwikkeld op basis van de door de Waarderingskamer geformuleerde toetstermen en na het doorlopen van de e-learningcursus ben je volledig voorbereid op het gelijknamige examen bij het SVM Nivo.

De leerlijn WOZ-medewerker bestaat uit 21 modules van 20 tot 25 minuten (rekening houdend met de aandachtsspanne van de medewerker). De leerlijn WOZ-taxateur woningen bestaat uit 26 modules.

Elke module sluit je af met een kennistoets van enkele vragen. Zijn er onderwerpen waar je vanuit je werk al veel verstand van hebt? Dan loop je daar sneller doorheen. Heb je aan het einde van de rit alle kennistoetsen met minimaal 85% gehaald (je mag ze altijd opnieuw doen, de vragen wisselen steeds), dan staat er een certificaat van deelname voor je klaar. Dan rest alleen nog het examen bij het SVM Nivo!

In drie maanden op eigen tempo naar je diploma

Je doorloopt de leerlijnen in je eigen tempo, maar binnen een termijn van 3 maanden (per training). Je hebt 24 uur per dag en zeven dagen per week toegang tot de leeromgeving. Na 3 maanden verloopt je toegang vanzelf. Verlengen kan per maand, de ervaring is dat dat eigenlijk nooit nodig is.

WOZ leerlijn blog

Ik sta voor je klaar

Wat nou als je ergens tegen aanloopt terwijl je bezig bent, wat dan? Bij een e-learningopleiding zie je in principe geen docent. Kan je dan wel een vraag stellen? Vragen stellen mag altijd! Het handigst is om dat per mail te doen. Ook mogen de cursisten mij bellen met korte vragen of om even ergens over te sparren. Heb je heel veel vragen, dan kunnen we ook een Teams-contactmoment opzetten van ongeveer 1-1,5 uur. Daar vragen we wel een kleine vergoeding voor, maar ik kan je veel vertellen in ruim een uur tijd!

Cursist aan het woord

Ik deel tot slot graag de ervaring van een van onze cursisten, Berry Verwijk:

Ik heb mijn opleiding als WOZ-taxateur bij de Academie Lokale belastingen via e-learning gedaan. Heel fijn, leren op het moment dat het mij uitkomt. Mede door de extra ondersteuning en terugkoppeling van de heer Ronald Mols, ging ik met veel zelfvertrouwen het examen in en heb ik zowel mijn certificaat WOZ-medewerker en WOZ-taxateur woningen binnen 6 weken gehaald. 

Ik kan deze opleider aan iedereen aanbevelen.

Meer weten?

We kunnen ons voorstellen dat je denkt: “Hoe werkt dat dan, ik wil eerst wat zien!” Daarom bieden we je de mogelijkheid om een demo te bekijken. Stuur een mailtje naar mail@lokbel.nl of naar hallo@sep.nl en dan zullen wij de toegang tot de demo voor je in gang zetten. De demo is uiteraard gratis. Mocht je enthousiast zijn en de toegang om willen zetten naar volledige toegang, dan horen we dat graag. 
Meer informatie kun je ook vinden op de websites van de Lokale Academie Belastingen en van SEP.

Meer informatie over de leerlijnen:

We hopen je snel digitaal te mogen begroeten als cursist!

WOZ leerlijn blog