Voor élke ambtenaar
SEPflix E-learning over actuele en terugkerende thema’s.
Door Jules Emanuels
Jules Emanuels is partner bij SEP, hij zorgt er voor sales en marketing. Hij heeft nauwe banden met Suriname en SEP inmiddels ook. In dit blog vertelt Jules over deze connectie.
Acht jaar geleden sloot ik me aan bij SEP. Dat jaar organiseerden wij voor het eerst de landelijke netwerkdag voor ciso’s. In twee dagen hadden we een mooi programma met zo’n veertig aanwezigen. Als verrassing hadden we een lunch geregeld met Surinaamse broodjes. Nou dat hebben we geweten! Sindsdien organiseren we elk jaar meerdere events over verschillende thema’s die spelen binnen de (decentrale) overheid. De overeenkomst en rode draad van alle bijeenkomsten: Surinaamse broodjes!
In 2018 was ik op vakantie in Suriname, samen met Shah Sheikkariem (wethouder in gemeente Altena). Hij heeft ook Surinaamse roots. Wij organiseerden daar workshops voor het bedrijfsleven, de overheid en de universiteit. Centraal stonden informatieveiligheid, privacy en permanent leren. Deze (gratis) workshops waren een daverend succes.
Zo kwam ik in contact met de directeur van Qualogy Caribbean. Zij hadden de ambitie om de Nederlandse markt te bedienen en hadden Java-ontwikkelaars in dienst. SEP zag kansen en Qualogy bouwde onze privacytool als pilot. Dat was een succes en ook de bouw van ons nieuwe ISMS werd aan hen uitbesteed. De samenwerking bleek een gouden greep: geen taalbarrière, gunstig tijdverschil en bekwame medewerkers.
Het smaakte naar meer – en dat werd de ENSIA-tool. De VNG schreef daarvoor een aanbesteding uit, waarop SEP en Qualogy samen inschreven. En jawel: we gaven alle grote partijen het nakijken en wonnen de aanbesteding! Inmiddels zijn wij al ruim twee jaar de leverancier van deze tool.
SEP wil groot zijn door klein te blijven, maar wij werden groter en groter. Onze e-learning, specifiek gericht op de (decentrale) overheid, vond steeds meer aftrek en inmiddels leveren we aan meer dan 200 overheidsorganisaties e-learning. Of het nu over trainingen voor élke ambtenaar gaat of over domeinspecifieke e-learning: het leeraanbod van SEP biedt voor elk wat wils. Een team van 20 seppers maakt e-learning met een sterk didactisch concept én begeleidt organisaties bij de ontwikkeling van hun leercultuur. Dat brengt ook veel (standaard) werkzaamheden met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het opvoeren en wijzigen van gebruikers, het koppelen van e-learning, plaatsen van nieuwe e-learning op leeromgevingen et cetera. Ook groeien de redactiewerkzaamheden.
Dus dachten we: kunnen we deze werkzaamheden ook uitbesteden? Waarom niet? En ja hoor, zowel de standaard werkzaamheden als enkele redactietaken besteden we nu, met zeer grote tevredenheid, uit aan partners in Suriname. En het eind is nog niet in zicht! Voor ons is het een openbaring: de kunde, de gedrevenheid en de hoge kwaliteit die wij terugkrijgen.
De samenwerking met en uitbesteding naar Suriname bleek aan beide kanten succesvol. Voor ons (SEP en de Nederlandse markt), zijn de taal, tarief en het tijdsverschil een heel groot voordeel. Het communiceren gaat perfect omdat er geen taalbarrière is. En omdat het in Suriname 4 uur (zomertijd 5 uur) vroeger is kunnen we als partners ruim 12 uur per dag onze gezamenlijke klanten bedienen.
De tarieven die wij betalen zijn aantrekkelijk voor ons én voor onze Surinaamse partners. Want als maatschappelijk verantwoorde onderneming betalen we tarieven die ruim boven de gebruikelijke tarieven in Suriname liggen.
Maar bovenal geeft de kwaliteit van de opgeleverde producten en de leergierigheid, inzet en betrokkenheid van onze partners de doorslag. Het is een waar genot, deze samenwerking, die nog steeds naar meer smaakt.
Dit jaar bestaat SEP 10 jaar. Om dat te vieren maken we een studiereis met onze collega’s van SEP. De reis staat in het teken van kennisoverdracht aan en kennismaking met onze partners daar. Suriname is een prachtig land, ik verheug me erop om dat aan mijn collega’s te laten zien. Het land heeft de meeste vierkante meters oerwoud per hoofd van de bevolking!
Ik zal regelmatig verslag doen van de voorbereiding en vorderingen op deze samenwerking(en), maar ook zeker van onze reis zelf.