Alle blogs

Werken vanuit energie en talent

29 januari 2024 Podcast
Werken vanuit energie

Net als andere werkgevers willen gemeenten goede werknemers werven en behouden. Werknemers willen – op hun beurt – de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en ontplooien. Daar moet een organisatie op in kunnen spelen. Maar die organisatie wil zelf natuurlijk ook wat. Vandaar dat een vacature bijvoorbeeld vaak gepaard gaat met een bepaald functieprofiel.

Hoe kunnen die twee werelden – wat de werknemer wil en wat de organisatie vraagt – bij elkaar worden gebracht?

Persoonlijke vaardigheden

Wat je functie ook is, je hebt er twee dingen voor nodig: vakinhoudelijke kennis en de juiste vaardigheden. Theo Verheggen is als redacteur verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het domein Persoonlijke Vaardigheden. Naast het redacteurschap heeft hij een achtergrond in de psychologie. Beide werelden combineert hij in het opzetten van de e-learning in het domein.

De persoonlijke vaardigheden moesten natuurlijk worden toegespitst op de gemeente. Dus de vraag die centraal stond was: wat moet je kunnen en kennen voor elk functieprofiel binnen de overheid?

In de podcast ‘De broedplaats’ praat hij hierover met Ingrid van Zeeland.

Bekijk of luister de podcast: Werken vanuit energie

Zie je geen Vimeo-player? Klik dan hier om de video te bekijken.

Voldoen aan het functieprofiel (en daarvoorbij)

Als organisatie kun je de e-learning in het domein Persoonlijke Vaardigheden inzetten als ondersteuning van vakspecifieke trainingen. Maar de ontwikkeling en groei van medewerkers stopt natuurlijk niet bij de grenzen van hun functieprofiel.

Misschien wil je je overtuigingskracht vergroten, ondanks dat dat niet per se terugkomt in je functie. Of wellicht wil je beter leren communiceren of schrijven, terwijl je die vaardigheden al goed genoeg beheerst om je functie uit te oefenen. Als werknemer kijk je dus regelmatig voorbij je functieprofiel: hoe kan ik nog beter worden in de dingen waar ik al goed in ben, en hoe leer ik effectief nieuwe dingen?

Waar sta ik?

Maar hoe kom je erachter waar je ontwikkelmogelijkheden en -wensen liggen? Om te weten welke weg je inslaat moet je eerst weten waar je staat: welke vaardigheden heb ik al? Met competentiemodellen en persoonlijkheidstesten kun je hierachter komen. Denk aan modellen als TMA, DISC of Profile Dynamics.

Met zulke methodes stel je makkelijk vast waar iemands talenten zitten, zelfs de verborgen talenten. En werken vanuit je talent betekent werken vanuit energie. En medewerkers die energie krijgen van hun werk zijn duurzaam inzetbaar.

SEP kleurt met je mee

Verschillende competentiemodellen gebruiken verschillende namen of indelingen voor vaardigheden. Daar lag de laatste uitdaging voor Theo. Hij heeft de vaardighedencatalogus zo vormgegeven dat je elke training eenvoudig linkt aan de talentmethode waarmee je werkt. Met welke testmethodiek je dus ook werkt: je sluit de juiste e-learning naadloos op aan. Gecombineerd met de overheidsspecifieke casuïstiek en vakinhoudelijke thema’s kan elke medewerker z’n ontwikkelpad uitstippelen, tot aan de grenzen van het functieprofiel en daaraan voorbij.