Memoryspel Informatieveiligheid

Speel jij het spel veilig uit? Of pak je malware?

Malware kaart

Spelinstructie

Informatieveiligheid is een breed thema. Er is dan ook veel te onthouden. Daar draait dit spel om.

Er zijn 11 koppels te vinden van kaarten die op elkaar lijken. De een bevat een risico, de ander de bijbehorende tip. Aan jou de taak om ze aan elkaar te verbinden. Maar pak je malware? Dan moet je al je gevonden koppels inleveren en de malware terugleggen op dezelfde plek. Degene met de meest gevonden koppels heeft het spel het veiligst uitgespeeld.

 

Malware

Naast de 11 koppels is er 1 kaartje met Malware. Pak je deze kaart? Dan lever je al je gevonden koppels in. Deze kaarten keren niet terug in het spel. De malwarekaart leg je terug op de plek waar je hem hebt gepakt.

De koppels

HTTPS kaart

HTTPS

Let altijd op het adres van websites en links. Zie je ‘https’ in plaats van ‘http’? Dan weet je dat de verbinding beveiligd is.

Afgesloten kast kaart

Afgesloten kast

Laat gevoelige informatie en documenten nooit open en bloot liggen. Berg ze altijd veilig op. Wat voor digitale documenten geldt, geldt ook voor papier.

Clean Desk kaart

Clean desk

Een opgeruimd bureau is een bureau met zo min mogelijk spullen en informatie. Zo krijgen voorbijgangers geen toegang tot gegevens die niet voor hen zijn bedoeld. En het helpt ook nog eens met je concentratie!

Receptie kaart

Receptie

Kom je een onbekende tegen op de gang of de afdeling? Spreek die dan altijd aan en verwijs de persoon naar de receptie. Daar kunnen ze het bezoek registreren en afhandelen.

Wachtwoordkluis kaart

Wachtwoordkluis

Wachtwoorden onthouden? Het zijn er nogal wat … 

Schrijf ze niet op een plaknotitie, maar gebruik een wachtwoordkluis. Dan hoef je alleen maar het kluiswachtwoord te onthouden. De kluis doet de rest, en verzint ook nog eens sterke wachtwoorden.

Wachtzin

Wachtzin

Voor wachtwoorden geldt: hoe complexer en langer, hoe beter. Gebruik daarom bijvoorbeeld een wachtzin in plaats van een wachtwoord.

VPN

VPN

Onderweg of op locatie? En wil je snel nog wat mails beantwoorden? Let op met openbare WiFi. Deze verbindingen zijn onbeveiligd. Kan het niet anders? Gebruik dan een beveiligde VPN-verbinding.

Back-up kaart

Back-up

Sla documenten altijd op in de organisatie-cloud. Op die manier zijn ze beveiligd en raak je ze niet kwijt als er iets gebeurt met je apparaat.

Multifactor-authenticatie kaart

Multifactor-authenticatie

Beveilig je accounts met tweefactor-authenticatie (2FA) of multifactor-authenticatie (MFA). Doordat je meerdere stappen moet doorlopen om in te loggen, zorg je ervoor dat criminelen niet alleen je wachtwoord nodig hebben, maar bijvoorbeeld ook je telefoon met sms-verificatie.

Screensaver kaart

Screensaver

Zo, die taak is af! Tijd voor een kop koffie. Maar zorg wel dat je je apparaten niet open achterlaat: vergrendel altijd je scherm. Stel ook in dat je screensaver actief wordt bij inactiviteit, mocht je toch een keer vergeten om je apparaat op slot te zetten.

Benieuwd hoe jij veilig kunt werken?

Bekijk onze e-learning Informatieveiligheid

Bekijk ons aandbod